ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ

Δεν είναι ασυνήθιστο τα μωρά να εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα. Μάλιστα, ορισμένα εξανθήματα εμφανίζονται πιο συχνά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Τα εξανθήμα...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Portrait of cute newborn baby girl, sleeping an lying on sofa indoors at home.

Περιεχομενο

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ

Δεν είναι ασυνήθιστο τα μωρά να εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα. Μάλιστα, ορισμένα εξανθήματα εμφανίζονται πιο συχνά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Τα εξανθήματα μπορεί να έχουν διαφορετική όψη στο δέρμα κάθε μωρού. Ως γονέας, μπορεί να μην γνωρίζετε εάν πρόκειται για κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να καλέσετε το ιατρείο του μωρού σας και να ζητήσετε να μιλήσετε με μια νοσοκόμα εάν ανησυχείτε.Καλό είναι ,ωστόσο, να έχετε μια εικόνα του τι μπορείτε να περιμένετε έτσι ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Βρεφική ακμή

Μπορεί να πιστεύετε ότι μόνο οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες παρουσιάζουν ακμή, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στο μωρό σας. Η βρεφική ακμή εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 2 έως 3 εβδομάδων λόγω των ορμονών της μαμάς. Τα σπυράκια είναι ακίνδυνα και δεν αφήνουν σημάδια. Απλώς μην τα πειράζετε και φροντίστε να διατηρείτε την περιοχή καθαρή μόνο με νερό.

Βρεφική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (νινίδα)

Η βρεφική σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή αλλιώς γνωστή ως νινίδα, είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο και όπως υπονοεί το όνομά του, παρατηρείται συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Εμφανίζεται σαν κόκκινα εξογκώματα και στη συνέχεια παίρνει τη μορφή κίτρινης φλουδας που ξεφλουδίζει κατα το άγγιγμα. Βελτιώνεται συνήθως από μόνο του, αλλά μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση εάν επιδεινωθεί. 

Έκζεμα

Το έκζεμα μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ή μπορεί να μην εμφανιστεί μέχρι να μεγαλώσει το μωρό σας. Το έκζεμα είναι το ξηρό δέρμα που κοκκινίζει και ερεθίζεται, εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τον κορμό, τους αγκώνες, τα γόνατα ή την περιοχή της πάνας. Μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο προϊόν κατάλληλο για τέτοια χρήση – χωρίς άρωμα- για να μην γίνει πολύ ξηρό το δέρμα. Εάν το δέρμα συνεχίζει να φαίνεται κόκκινο και ερεθισμένο, επικοινωνήστε με το παιδίατρο για περαιτέρω οδηγίες. 

Τοξικό ερύθημα

Το τοξικό ερύθημα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που εμφανίζεται περίπου στα μισά βρέφη, συνήθως μέσα στις δύο πρώτες με τρεις ημέρες ζωής. Πρόκειται για  κόκκινες, κνησμώδεις κηλίδες που υποχωρούν αργά ή αναπτύσσουν μικρά εξογκώματα ή φυσαλίδες με πύον στην επιφάνειά τους. Μπορούν να εντοπιστούν στα περισσότερα μέρη του σώματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Το τοξικό ερύθημα μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις που διαρκούν περίπου 15 ημέρες. Ωστόσο, είναι αβλαβές και υποχωρεί από μόνο του.

Μογγολικές κηλίδες (συγγενής δερματική μελανοκυττάρωση)

Αυτές οι γκρι-μπλε κηλίδες εμφανίζονται συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής. Μπορεί να μοιάζουν με μεγάλο μώλωπα, αλλά δεν πονάνε. Μπορεί να εμφανιστούν στην πλάτη, στο κάτω μέρος ή στα πόδια του μωρού σας. Αυτές οι κηλίδες προκαλούνται από απλές διαφορές στο χρώμα του δέρματος και είναι απολύτως ακίνδυνες. 

Νεογέννητο Ξηρό Δέρμα

Η ξηροδερμία είναι συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα. Το μωρό σας περιβαλλόταν από υγρό στη μήτρα για αρκετούς μήνες. Χρειάζεται, λοιπόν, λίγος χρόνος για να συνηθίσει στο νέο του περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, θα βελτιωθεί από μόνο του.

Κεχρίο (milia)

Το κεχρίο εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση με τη μορφή μικρών, λευκών ή κίτρινων βλατίδων στη περιοχή της μύτης, στο μέτωπο και τα μάγουλα. Οφείλεται στο φράξιμο των πόρων των σμηγματογόνων αδένων και  Εξαφανίζεται  μέσα στις πρώτες εβδομάδες. 

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα