ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΘΥΜΟΥ (TANTRUMS) ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 

Εκρήξεις θυμού προσχολικής ηλικίας. Κάθε γονιός το έχει περάσει, κάποιοι ίσως περισσότερο από άλλους. Οι γονείς συχνά ρωτούν για τα ξεσπάσματα θυμού αυτής της ηλι...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Portrait of small girl outdoors in garden, crying

Περιεχομενο

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΘΥΜΟΥ (TANTRUMS) ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 

Εκρήξεις θυμού προσχολικής ηλικίας. Κάθε γονιός το έχει περάσει, κάποιοι ίσως περισσότερο από άλλους. Οι γονείς συχνά ρωτούν για τα ξεσπάσματα θυμού αυτής της ηλικίας : Είναι φυσιολογικά; Και είναι δυνατόν να προληφθούν; Η απάντηση είναι ότι οι εκρήξεις θυμού, ως επί το πλείστον, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού σας. Ίσως είναι δύσκολο να το θυμάστε αυτό εκείνη ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει , όταν το παιδί σας πέφτει στο πάτωμα στο super market αλλά είναι πραγματικά χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Τί είναι οι εκρήξεις θυμού (tantrum);

Το 84% όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχουν ένα tantrum περίπου μία φορά το μήνα. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν το σφίξιμο των ποδιών, το κράτημα της αναπνοής, τις φωνές, την εύκολη απογοήτευση, την πτώση ή το “λιώσιμο”. Είναι πιθανό να συμβούν όταν το παιδί σας είναι απογοητευμένο, θυμωμένο ή αναστατωμένο, όταν είναι κουρασμένο, πεινασμένο ή άρρωστο. Επίσης, όταν δεν παίρνει κάτι που θέλει ή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας, όπως η ώρα του ύπνου, η ώρα του φαγητού ή του ντυσίματος. Η πιθανότητα πρόληψής τους είναι ένα πιο περίπλοκο και εμπλεκόμενο ζήτημα. Η σύντομη απάντηση είναι ότι αν καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν, θα είναι πιο πιθανό να τα αποτρέψουμε. Οι εκρήξεις θυμού συμβαίνουν, ωστόσο, για πολλούς διαφορετικούς λόγους και δεν είναι πάντα εύκολο να τους αναγνωρίσουμε και να τους προλάβουμε.

Πώς να τις διαχειριστείτε;

  • Ψυχολογικές ανάγκες. Η πιο βασική αιτία της κατάρρευσης του παιδιού σας είναι όταν χρειάζεται φαγητό, ύπνο ή διακοπές λόγω ασθένειας. Εάν ο στόχος σας είναι να αποφύγετε τις δημόσιες εκρήξεις, προγραμματίστε τα ψώνια σας για  μετά τον υπνάκο και το σνακ.
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πριν πάρετε το παιδί σας σε ένα δημόσιο περιβάλλον, είναι χρήσιμο να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από ένα παιδί να περιμένει υπομονετικά και ήσυχα για δύο ώρες πριν φάει σε ένα επίσημο εστιατόριο. Αλλά είναι ρεαλιστικό να πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να καθίσει σε ένα δείπνο 30 λεπτών σε ένα οικογενειακό εστιατόριο με τους κατάλληλους περισπασμούς.
  • Προετοιμαστείτε . Αυτό συμβαδίζει με την ύπαρξη ρεαλιστικών προσδοκιών. Φέρτε μαζί σας δραστηριότητες και παιχνίδια. Ένα αγαπημένο παιχνίδι ή ένα καινούργιο, σνακ, βιβλία ανάγνωσης και δραστηριοτήτων, ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές (όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση) είναι όλα κατάλληλα και θα βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη ενός ξεσπάσματος.
  • Συνοχή. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ευδοκιμούν στις ρουτίνες και την επανάληψη. Το να είστε συνεπείς με τους κανόνες σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα ή εστιατόριο θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτές τις εκρήξεις στο μέλλον.
  • Προειδοποιητικά σημάδια. Ως γονείς, μπορεί να βρίσκεστε συχνά απασχολημένοι, αποσπασμένοι και επικεντρωμένοι αλλού και αυτό είναι απόλυτα λογικό μέσα στη καθημερινότητα. Αλλά μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Η συντομότερη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μετατροπής της πρώιμης γκρίνιας σε πλήρη κατάρρευση.
  • Ειδικά θέματα. Μερικά παιδιά είναι ευαίσθητα στο έντονο φως, στο θόρυβο ή στα μεγάλα πλήθη. Εάν το παιδί σας είναι πάντα αναστατωμένο από το θόρυβο σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα, μάθετε αν υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που η μουσική δεν είναι πολύ δυνατά ή επιλέξτε κάποιο άλλο κατάστημα. 
  • Θετική ενίσχυση. Φυσικά και δεν προτείνουμε να τους επιβραβεύετε με ένα γλυκό κάθε φορά που περνάτε επιτυχώς από τη γραμμή του ταμείου! Αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί θετικά η καλή συμπεριφορά. Και μπορείτε να παίξετε με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας επιβραβεύοντάς το με μη φαγητά, και μη χρηματικά πράγματα. Θα μπορούσατε να το αφήσετε να επιλέξει την ταινία που θα δείτε ή τη μουσική στο αυτοκίνητο. Ή να παίζει με κάτι που μπορεί να κάνει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Ομοίως, εάν παραβεί τους κανόνες, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν συνέπειες.

Συμπέρασμα

Η ουσία είναι ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν όλες οι εκρήξεις θυμού, αλλά αν μπορείτε να αρχίσετε να προβλέπετε τι προκαλεί τις εκρήξεις του παιδιού σας, μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε τη συμπεριφορά σας και να αποτρέπετε ορισμένες από αυτές. Σκεφτείτε το σενάριο στο οποίο το παιδί σας είχε ένα ξέσπασμα. Ποια ήταν η κατάσταση; Τι ώρα ήταν; Ήταν πεινασμένο; Συχνά συνιστώ στους γονείς να γράφουν αυτές τις πληροφορίες για να έχουν καλύτερη αίσθηση των μοτίβων. Μερικοί γονείς βρίσκουν ότι η εξάσκηση είναι πολύ χρήσιμη. Για παράδειγμα, αντί να πάτε για πρώτη φορά το παιδί σας σε ένα πολύ μεγάλο super market ή κατάστημα παιχνιδιών, δοκιμάστε να επισκεφτείτε πρώτα ένα μικρότερο.Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εκρήξεων θυμού είναι απολύτως φυσιολογικές, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε πρόσθετη βοήθεια. Εάν οι εκρήξεις θυμού του παιδιού σας καταναλώνουν πολύ χρόνο, αναστατώνουν ολόκληρη την οικογένεια και εμποδίζουν τη λειτουργία της οικογένειας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά. Μπορεί να συστήσει παραπομπή σε παιδοψυχολόγο που ειδικεύεται στη συμπεριφορά προσχολικής ηλικίας.

 

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα