Τα παιδιά μπορεί να ξυπνούν ή να μην κοιμούνται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας για διαφορετικούς λόγους. Οι εφιάλτες, οι νυχτερινοί τρόμοι, η υπνοβασία και η ομιλία στον ύπνο, για παράδειγμα, είναι κοινά προβλήματα ύπνου μεταξύ των παιδιών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν συμβαίνουν.
Εφιάλτες
Οι εφιάλτες είναι τρομακτικά όνειρα που συμβαίνουν συχνά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας όταν τα όνειρα είναι πιο έντονα. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να έχουν εφιάλτες από την ηλικία των 6 μηνών. Τείνουν να κορυφώνονται μεταξύ 3 και 12 ετών. Τα παιδιά μπορεί να ξυπνήσουν κλαίγοντας ή νιώθοντας φόβο και μπορεί να έχουν πρόβλημα να ξανακοιμηθούν. Εάν το παιδί σας έχει ένα κακό όνειρο, η καλύτερη απάντηση είναι να το παρηγορήσετε.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Πηγαίνετε στο παιδί σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
- Διαβεβαιώστε το ότι είστε εκεί και δεν θα αφήσετε τίποτα να το βλάψει.
- Ενθαρρύνετέ το να σας πει τι συνέβη στο όνειρο. Θυμίστε τους ότι τα όνειρα δεν είναι αληθινά.
- Αφήστε τους να κρατήσουν ένα φως αναμμένο εάν τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.
- Μόλις το παιδί σας είναι έτοιμο, ενθαρρύνετέ το να ξανακοιμηθεί.
- Δείτε αν υπάρχει κάτι που τρομάζει το παιδί σας, όπως οι σκιές. Αν ναι, βεβαιωθείτε ότι έχουν φύγει.
Νυχτερινοί τρόμοι
Οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται πιο συχνά σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Λαμβάνουν χώρα στα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Ο βαθύτερος ύπνος είναι συνήθως νωρίς το βράδυ, συχνά πριν από τον ύπνο των γονιών. Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, το παιδί σας μπορεί:
- Να κλάψει ανεξέλεγκτα
- Να ιδρώσει, να ανακινηθεί ή να αναπνέει γρήγορα
- Να είναι τρομαγμένο, μπερδεμένο ή να έχει γυάλινο βλέμμα
- Να ουρλιάξει, να κλωτσήσει ή να κοιτάξει επίμονα
- Να μην σας αναγνωρίσει ούτε να συνειδητοποιήσει ότι είστε εκεί
- Να προσπαθήσει να σας απομακρύνει, ειδικά αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε
Ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να διαρκέσουν έως και 45 λεπτά, οι περισσότεροι είναι πολύ μικρότεροι. Τα περισσότερα παιδιά ξανακοιμούνται αμέσως μετά από έναν νυχτερινό τρόμο επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι ξύπνια. Σε αντίθεση με έναν εφιάλτη, ένα παιδί δεν θα θυμάται έναν νυχτερινό τρόμο.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Μείνετε ήρεμοι. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι έχουν έναν νυχτερινό τρόμο καθώς κοιμούνται, επομένως δεν υπάρχει καμία επίδραση στα παιδιά, μόνο στους γονείς.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του. Αν προσπαθήσουν να σηκωθούν από το κρεβάτι, συγκρατήστε τους απαλά.
- Θυμηθείτε, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί σας πιθανότατα θα χαλαρώσει και θα κοιμηθεί ξανά ήσυχα.
- Εάν το παιδί σας έχει συχνά νυχτερινούς τρόμους, φροντίστε να πείτε στα υπόλοιπα άτομα που μένουν μαζί του τι είναι και τι να κάνουν.
- Εάν συνεχίζουν να συμβαίνουν νυχτερινοί τρόμοι, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας.
Υπνοβασία & ομιλία στον ύπνο
Όπως οι νυχτερινοί τρόμοι, η υπνοβασία και η ομιλία στον ύπνο συμβαίνουν όταν τα παιδιά κοιμούνται βαθιά. Κατά την υπνοβασία, τα παιδιά μπορεί να έχουν ένα κενό βλέμμα. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στους άλλους και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τους ξυπνήσετε. Οι περισσότεροι υπνοβάτες επιστρέφουν στο κρεβάτι μόνοι τους και δεν θυμούνται να έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι. Η υπνοβασία τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί πολλές φορές σε μια νύχτα σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν αυτοτραυματίζονται κατά την υπνοβασία. Καθαρίστε την κρεβατοκάμαρα από πράγματα που θα μπορούσαν να σκοντάψουν ή να πέσουν τα παιδιά.
- Κλειδώστε τις εξωτερικές πόρτες ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι.
- Αποκλείστε τις σκάλες για να μην μπορούν τα παιδιά να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν.
- Μην προσπαθείτε να ξυπνήσετε τα παιδιά όταν υπνοβατούν ή μιλάνε στον ύπνο τους. Οδηγήστε τα απαλά πίσω στο κρεβάτι και πιθανότατα θα ηρεμήσουν μόνα τους.
Θυμηθείτε
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.