ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΡΒΟΪΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΠΕΜΠΤΗ ΝΟΣΟΣ» – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παρβοϊός: Τι είναι η «Πέμπτη Νόσος» – Συμπτώματα και Μετάδοση Η «πέμπτη νόσος», γνωστή και ως παρβοϊός Β19, είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τ...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Περιεχομενο

ΠΑΡΒΟΪΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΠΕΜΠΤΗ ΝΟΣΟΣ» – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παρβοϊός: Τι είναι η «Πέμπτη Νόσος» – Συμπτώματα και Μετάδοση

Η «πέμπτη νόσος», γνωστή και ως παρβοϊός Β19, είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Αν και μπορεί να ακούγεται ανησυχητική, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και δεν απαιτεί σοβαρή ιατρική παρέμβαση. Ας δούμε αναλυτικά τι είναι η πέμπτη νόσος, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς μεταδίδεται.

Τι είναι η Πέμπτη Νόσος;

Η πέμπτη νόσος ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η πέμπτη λοίμωξη στη σειρά των κοινών παιδικών εξανθηματικών νόσων. Προκαλείται από τον παρβοϊό Β19, έναν ιό που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 5-15 ετών. Ενώ μπορεί να μολύνει και ενήλικες, η πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται στα παιδιά.

Συμπτώματα της Πέμπτης Νόσου

Τα συμπτώματα της πέμπτης νόσου ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν: – Ερυθρό εξάνθημα στο πρόσωπο. – Εξάνθημα στο σώμα. – Ήπιος πυρετός. – Κόπωση και αίσθημα αδιαθεσίας. – Πόνος στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 4-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Μετάδοση της Πέμπτης Νόσου

Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, όπως αυτά που εκπέμπονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Πότε να Επισκεφθείτε τον Παιδίατρο

Εάν το παιδί σας παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας για μια εκτίμηση. Παρόλο που η πέμπτη νόσος είναι συνήθως ήπια, ο παιδίατρος μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει άλλη υποκείμενη αιτία για την αδιαθεσία του παιδιού.

Συμπέρασμα

Η πέμπτη νόσος είναι μια κοινή, συνήθως ήπια παιδική ασθένεια που προκαλείται από τον παρβοϊό Β19. Αν και τα συμπτώματά της μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, σπάνια απαιτεί σοβαρή ιατρική παρέμβαση.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα