ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΜΕ STREP TEST;

Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για τη διενέργεια προληπτικού strep test στο σχολείο στο σύνολο των μαθητών όπου κάποιος νοσεί από στρεπτόκοκκο. Είναι λάθος, ΔΕΝ υ...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Περιεχομενο

ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΜΕ STREP TEST;

Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για τη διενέργεια προληπτικού strep test στο σχολείο στο σύνολο των μαθητών όπου κάποιος νοσεί από στρεπτόκοκκο. Είναι λάθος, ΔΕΝ υπάρχει καμία επίσημη οδηγία ή guideline. ❌ Σας παραθέτουμε κείμενο από τη <<ΛΟΙΜΩΞΗ>> του παιδίατρου-λοιμωξιολόγου κύριου Καβαλιώτη. 

Πότε ελέγχουμε για στρεπτόκοκκο με strep test;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, ένα κοινότατο βακτήριο που ζει μαζί μας από τα παμπάλαια χρόνια. Πρόσφατα φαίνεται πως απέκτησε μια δυναμική και θορύβησε τους επιστήμονες

Ο στρεπτόκοκκος πέραν των κλινικών σημείων διαγιγνώσκεται με δύο εργαστηριακές εξετάσεις, το strep test και την καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος.  Θεραπεύεται με απλά και φθηνά αντιβιοτικά, εφόσον το ένα ή και τα δύο τεστ είναι θετικά.

Ένα συχνό και θα έλεγα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει είναι το πότε θα κάνουμε το strep test και σε ποια άτομα.  Σε πολλούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ή και σχολεία ζητείται από το σύνολο των μαθητών μιας τάξης να υποβληθεί σε δοκιμασία ελέγχου εφόσον ένας μαθητής είναι άρρωστος με στρεπτόκκοκο. Αυτό είναι βασικό λάθος. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να βρεθούν κάποια παιδιά να είναι θετικά. Αυτά συνήθως είναι ασυμπτωματικά, είναι φορείς του μικροβίου και δεν μεταδίδουν. Ωστόσο, ίσως τους χορηγηθεί αντιβίωση, κάτι που θα αυξήσει και τη δαπάνη αλλά το κυριότερο θα αυξήσει δυνητικά τη μικροβιακή αντοχή.

Έλεγχος με strep test πρέπει να γίνεται μόνον σε παιδιά που είναι άρρωστα, έχουν συγκεκριμένη συμπτωματολογία και συγκεκριμένη ηλικία.

 Παιδιά άρρωστα με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημεία (κάθε σημείο βαθμολογείται με 1) : 

  • Απουσία βήχα
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Πυρετός 38 0 C  και πάνω
  • Εξίδρωμα ή οίδημα αμυγδαλών
  • Ηλικία νοσούντων  >3-15ετών

 

Κάθε παιδί με βαθμολογία 2 και πλέον υποβάλλεται σε τεστ. Μπορεί βέβαια και παιδί με ένα κριτήριο να υποβληθεί αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα θετικού τεστ είναι πολύ μικρή. Παιδιά κάτω των τριών ετών δεν νοσούν από στρεπτόκοκκο, αλλά και να νοσήσουν δεν εκδηλώνουν ρευματικό πυρετό.

 

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα