ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

Η έναρξη των στερεών τροφών είναι ένα συναρπαστικό (αν και μερικές φορές ακατάστατο!) ορόσημο, αλλά πώς θα καταλάβετε εάν το μωρό σας είναι πραγματικά έτοιμο; Παρ...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Powdered milk and oatmeal, banana baby food mix, on gray concrete, top view, copy space

Περιεχομενο

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

Η έναρξη των στερεών τροφών είναι ένα συναρπαστικό (αν και μερικές φορές ακατάστατο!) ορόσημο, αλλά πώς θα καταλάβετε εάν το μωρό σας είναι πραγματικά έτοιμο; Παραδόξως, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με την καλύτερη στιγμή για να μυήσετε το μωρό σας στις στερεές τροφές και οι συστάσεις έχουν αλλάξει ανά τα χρόνια. Γενικά, τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να μυηθούν σε στερεές τροφές κάπου μεταξύ 4 και 6 μηνών. Ωστόσο, η ηλικία είναι λιγότερο σημαντική από το αν πληρούν ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα.

Ακολουθούν ορισμένα αναπτυξιακά σημάδια και ενδείξεις ότι το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο για στερεά τροφή:

Το μωρό σας δείχνει ενδιαφέρον

→ Aνοίγει ενθουσιασμένο το στόμα του όταν του δείχνετε μια κουταλιά φαγητό.

→ Σας παρακολουθεί να τρώτε με ενδιαφέρον.

→ Αρπάζει ή πιάνει συγκεκριμένα αντικείμενα στο πιάτο σας.

Το μωρό σας κάθεται με υποστήριξη

Το μωρό σας θα πρέπει να μπορεί να κρατά το κεφάλι του ψηλά και να κάθεται σε μια στηριγμένη θέση στην αγκαλιά σας ή στο καρεκλάκι.

Το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας έχει φύγει. 

Το αντανακλαστικό ώθησης γλώσσας ή εξώθησης βοηθά το μωρό σας να σπρώξει στερεά τροφή έξω από το στόμα του για να αποφύγει τον πνιγμό. Μπορεί να παρατηρήσετε αυτό το αντανακλαστικό όταν η γλώσσα του, ως απάντηση στο άγγιγμα, βγαίνει έξω από το στόμα. Συνήθως αυτό εξαφανίζεται γύρω στους 4 έως 6 μήνες, οπότε και η γλώσσα αρχίζει να σπρώχνει την τροφή στο πίσω μέρος του στόματός τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταπιούν.

Τι γίνεται αν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για στερεές τροφές;

Εάν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για στερεά κατά τις πρώτες σας προσπάθειες, μην το πιέζετε να φάει. Κάντε ένα διάλειμμα για μια ή δύο μέρες πριν προσπαθήσετε ξανά. Η εκμάθηση της κατανάλωσης στερεών τροφών είναι μια διαδικασία και μπορεί να πάρει σε μερικά μωρά περισσότερο από άλλα. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή του μωρού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα