ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ;

Τί είναι ο ομφάλιος λώρος; Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει τρία αιμοφόρα αγγεία : μι...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Περιεχομενο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ;

Τί είναι ο ομφάλιος λώρος;

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας που συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει τρία αιμοφόρα αγγεία : μια φλέβα που μεταφέρει τροφή και οξυγόνο από τον πλακούντα στο μωρό και δύο αρτηρίες που μεταφέρουν τα απόβλητα από το μωρό πίσω στον πλακούντα.

Ο ομφάλιος λώρος είναι αναγκαίος για την επιβίωση του μωρού κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πλέον από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό. Μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη γέννηση, το “κορδόνι” αυτό σφίγγεται και κόβεται κοντά στον ομφαλό. Ένας σφιγκτήρας τοποθετείται στον ομφάλιο λώρο πριν κοπεί. Ο σφιγκτήρας βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας από τα τρία αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου -δύο αρτηρίες και μία φλέβα. Ο σφιγκτήρας μπορεί να αφαιρεθεί όταν το κορδόνι έχει στεγνώσει, πριν το μωρό φύγει από τη κλινική.

Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου που παραμένει στο μωρό (κολόβωμα) θα πέσει μόνο του μέσα στις επόμενες 10 με 20 μέρες. Είναι πολύ σημαντικό μέχρι τότε να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας για να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις : 

  • Καθαρίστε τον αφαλό τοπικά με οινόπνευμα 70% τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα
  • Κρατήστε την περιοχή του αφαλού στεγνή. Διπλώστε το πάνω μέρος της πάνας προς τα κάτω.
  • Αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού σας, με κάθε τάισμα. Μια βρεγμένη πάνα στο κολόβωμα εμποδίζει το στέγνωμα και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης
  • Όταν το κολόβωμα πέσει, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή ροζ περιοχή στο κάτω μέρος του αφαλού. Αυτό είναι αναμενόμενο και το κανονικό δέρμα θα αναπτυχθεί από πάνω του.
  • Μην τραβάτε μόνοι σας το κολόβωμα, ακόμα κι αν κρέμεται μόνο από μια κλωστή.
  • Σε περίπτωση υποψίας αρχόμενης φλεγμονής τοπικά μουπιροσίνη ή φουκιδικό οξύ και αντισηψία και με betadine

Καλέστε τον παιδίατρο αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια μόλυνσης στον αφαλό:

  • Οίδημα ή ερυθρότητα γύρω από τον ομφαλό
  • Θερμότητα στην περιοχή
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Άσχημη οσμή
  • Πύον (κίτρινη ή λευκή έκκριση)
  • Αιμορραγία από το άκρο του λώρου ή την περιοχή κοντά στο δέρμα

 

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

elGreek