ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, τα πρότυπα ύπνου στα νεογέννητα είναι διαφορετικά από αυτά των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Για τα νεογέ...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Περιεχομενο

ΣΤΑΔΙΑ ΥΠΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, τα πρότυπα ύπνου στα νεογέννητα είναι διαφορετικά από αυτά των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Για τα νεογέννητα, ο ύπνος κατανέμεται περίπου εξίσου μεταξύ της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM) και του ύπνου μη REM και ακολουθεί τα εξής στάδια:

 

Στάδιο 1

Υπνηλία, κατά την οποία το μωρό αρχίζει να κοιμάται.

 

Στάδιο 2

Ύπνος REM (αναφέρεται επίσης ως ενεργός ύπνος), κατά τον οποίο το μωρό μπορεί να συσπάσει ή να τραντάξει τα χέρια ή τα πόδια του και τα μάτια του να κινούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρά του. Η αναπνοή είναι συχνά ακανόνιστη και μπορεί να σταματήσει για 5 έως 10 δευτερόλεπτα – μια κατάσταση που ονομάζεται κανονική περιοδική αναπνοή της βρεφικής ηλικίας – και στη συνέχεια να ξεκινήσει ξανά με μια έκρηξη γρήγορης αναπνοής με ρυθμό 50 έως 60 αναπνοών το λεπτό για 10 έως 15 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενη από κανονική αναπνέοντας μέχρι να επαναληφθεί ο κύκλος. Το χρώμα του δέρματος του μωρού δεν αλλάζει με τις παύσεις στην αναπνοή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (σε αντίθεση με την άπνοια). Τα μωρά γενικά ξεπερνούν την περιοδική αναπνοή περίπου στα μέσα του πρώτου έτους.

 

Στάδιο 3

Ελαφρύς ύπνος, στον οποίο η αναπνοή γίνεται πιο τακτική και ο ύπνος γίνεται λιγότερο ενεργός.

 

Στάδια 4 και 5

Βαθύς ύπνος non-REM (αναφέρεται επίσης ως ήσυχος ύπνος). Οι συσπάσεις και οι άλλες κινήσεις σταματούν και το μωρό πέφτει σε βαθμιαία βαθύτερο ύπνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων, το μωρό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει.


		
ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα