ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γιατί τα παιδιά παθαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις; Είναι γνωστό ότι τα μωρά γεννιούνται με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα, να εμφανίζουν μεγάλο α...

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

sick child with scarf over neck lying in bed and looking at thermometer at home

Περιεχομενο

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γιατί τα παιδιά παθαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις;

Είναι γνωστό ότι τα μωρά γεννιούνται με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα, να εμφανίζουν μεγάλο αριθμό λοιμώξεων, συνήθως 4 έως 8 ετησίως. Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών αρχίζει να ωριμάζει αμέσως μετά τη γέννηση και έτσι ο αριθμός των λοιμώξεων αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. 

Πορεία προς τη βελτίωση της υγείας

Οι λοιμώξεις υπάρχουν σε δύο κύριους τύπους: βακτηριακές και ιογενείς. Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια. Οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούνται από έναν ιό. Τα περισσότερα παιδιά που έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις δεν έχουν σοβαρά προβλήματα και μεγαλώνουν ως υγιείς ενήλικες. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται πολύ και καλά και ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ο ύπνος και η σωστή διατροφή μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με τη λήψη φαρμάκων στη καταπολέμηση των λοιμώξεων.

→ Μερικές φορές είναι εύκολο να εντοπίσουμε την αιτία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Στους παιδικούς σταθμούς, για παράδειγμα τα παιδιά μεταδίδουν λοιμώξεις το ένα στο άλλο, καθώς αγγίζουν το ένα το άλλο, αγγίζουν τα παιχνίδια και δεν είναι εύκολο να ακολουθούν πιστά βασικούς κανόνες υγιεινής. Αυτό μεταδίδει τις λοιμώξεις. Ορισμένοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε αντικείμενα για αρκετές ώρες. Ως ενήλικες έχουμε πολύ λιγότερη επαφή ο ένας με τα μικρόβια του άλλου, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουμε τόσες πολλές λοιμώξεις.

→ Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου («παθητικό κάπνισμα») είναι μια άλλη αιτία για ρινική καταρροή και συριγμό στα μικρά παιδιά. Το παθητικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με το άσθμα στα παιδιά. Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτό καθιστά σημαντικό το να κρατάτε τα παιδιά μακριά από τον καπνό του τσιγάρου.

→ Οι δομικές αλλαγές στους κόλπους ή στις ευσταχιανές σάλπιγγες (συνδετικοί σωλήνες σε κάθε αυτί) είναι μια κοινή αιτία επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων στα παιδιά. Ο όρος «δομικές αλλαγές» αναφέρεται σε διαφορές στα οστεώδη μέρη του κρανίου, των κόλπων και των αυτιών. Αυτές οι διαφορές μπορεί να κληρονομηθούν. Ορισμένες διαφορές στη δομή του σώματος διευκολύνουν την εμφάνιση λοιμώξεων καθώς η φυσιολογική παροχέτευση της ευσταχιανής σάλπιγγας (στο αυτί) ή των κόλπων (στη μύτη) είναι φραγμένη. Όταν η αποχέτευση εμποδίζεται, ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Στα περισσότερα παιδιά καθώς αναπτύσσονται, τα προβλήματα αυτά βελτιώνονται. .

→ Η αλλεργία και το άσθμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενη ιγμορίτιδα και συριγμό. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο εσωτερικό της μύτης που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της φλεγμονής, οι φυσιολογικές οδοί παροχέτευσης της μύτης και των κόλπων διογκώνονται και βουλώνουν. Τα βακτήρια αναπτύσσονται, προκαλώντας λοίμωξη. 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, απεναντίας αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανοσολογικής ανάπτυξης. Μπορεί, ωστόσο, να είναι ανησυχητικό εάν ένα παιδί περάσει από απλές ιογενείς λοιμώξεις σε πιο περίπλοκες και σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, όπως οι λοιμώξεις του αίματος και η πνευμονία. Οι ασυνήθιστες λοιμώξεις ή η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων με την πάροδο του χρόνου αποτελούν επίσης προειδοποιητικά σημάδια. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και άσθματος, ζητήστε από το παιδίατρό σας να πραγματοποιήσει έλεγχο για αυτές τις καταστάσεις. Ακόμη, ο παιδίατρος  μπορεί να συστήσει μερικές απλές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για να ελέγξει για ανοσολογική ανεπάρκεια (αδυναμία στο ανοσοποιητικό σύστημα), κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις επαναλαμβανόμενες σοβαρές λοιμώξεις.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο παιδί μου;

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας. Πλύνετε μετά τη χρήση του μπάνιου και κατά την προετοιμασία του φαγητού. Πλύνετε επίσης μετά το φτέρνισμα, το φύσημα της μύτης και το βήχα. Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό.
  • Εάν καπνίζετε, κάντε το μόνο έξω από το σπίτι  και έξω από το αυτοκίνητο. Το κάπνισμα σε δωμάτιο μακριά από το παιδί  ή όταν το παιδί δεν είναι παρόν δε βοηθά στη πραγματικότητα. Τα φίλτρα αέρα επίσης δεν βοηθούν στην προστασία του παιδιού σας από το παθητικό κάπνισμα.
  • Εμβολιάστε το παιδί σας κατά των κοινών παιδικών ασθενειών. 

 

Όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Σε περίπτωση ασθένειας,  θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο προκειμένου να λάβει ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Εάν το παιδί σας έχει μια χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον παιδίατρο για να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας και να διασφαλίσετε τη σωστή παρακολούθηση. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει επαρκή διατροφή, άσκηση και ανάπαυση προκειμένου να διατηρήσει τη συνολική του υγεία.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ο Δρ Μηνάς Κρεμενόπουλος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην παιδιατρική και ιδιαίτερο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στις νευροαναπυξιακές διαταραχές νεογνών-βρεφών-παίδων και στην παιδική διατροφή.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΚΡΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ MD, PhD, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΟ

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα